Zoek
Sluit dit zoekvak.

Behandelingen

Wat kan ik verwachten tijdens een eerste afspraak?

Tijdens jouw eerste afspraak starten we met de intake, dit is een uitgebreid vragengesprek. Aan de orde komen vragen over pijn, plassen, ontlasting en seksualiteit. Ook bespreken we de impact van de klachten op het dagelijks leven. Ik zal uitgebreid de tijd nemen om uit te leggen wat er aan de hand is en wat ik als bekkenfysiotherapeut voor je kan betekenen.

Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Om de spierfunctie van de bekkenbodem goed te kunnen beoordelen zal er een inwendig onderzoek plaatsvinden. Als bekkenfysiotherapeut ben ik opgeleid en bevoegd om dit onderzoek (vaginaal of anaal) uit te voeren. Een eventueel inwendig onderzoek zal niet tijdens de eerste afspraak plaatsvinden. Dit wordt eerst besproken en alleen gedaan met toestemming van jou.

Tijdens het bekkenfysiotherapeutisch onderzoek wordt achterhaald wat het probleem is zodat ik een behandeling op maat kan geven. Wanneer alles in kaart is gebracht kunnen we samen een goed behandelplan opstellen.

Bekkenfysiotherapie bestaat niet alleen uit oefeningen. Uitleg en adviezen vormen ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Denk aan adviezen over toilethouding en -gedrag, maar ook ademhaling en houding kunnen hierbij van belang zijn.

Hoe lang de behandeling duurt, hangt af van de klachten. Voor de intake wordt een uur gereserveerd en voor een bekkenfysiotherapeutische behandeling 30 minuten.

Bij de eerste afspraak is het wenselijk dat je je legitimatiebewijs meeneemt en een eventuele verwijsbrief van de arts of specialist. Daarnaast een grote en kleine handdoek.

MAPLe

Om de activiteit van de bekkenbodem in kaart te brengen beschik ik over geavanceerde apparatuur (MAPLe). Met de MAPLe kunnen we de spieractiviteit meten. Het is niet voor iedereen noodzakelijk te behandelen middels de MAPLe. Wanneer ik de spieractiviteit wel wil meten bespreek ik dit eerst met jou.

Een doelgerichte en effectieve behandeling van bekkenbodemdisfuncties start met een nauwkeurige diagnose. Met de High Definition technologie van de MAPLe zie je in één oogopslag de EMG-activiteit van individuele bekkenbodemspieren.

Door de unieke vorm van de probe met 24 elektrodes is de MAPLe geschikt voor rectaal én vaginaal gebruik. De MAPLe is het eerste systeem dat de spieractiviteit van individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes in de bekkenbodem heel nauwkeurig in kaart brengt en kan behandelen.

Is er misschien een links/rechts verschil? Een verhoogde spierspanning diep in de bekkenbodem? De MAPLe laat het allemaal zien! En dat draagt bij aan een persoonlijk behandelplan.

De probe is persoonsgebonden en dient eenmalig apart aangeschaft te worden.

NIMOC

NIMOC is een behandeling bij stuitklachten. NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Os Coccyx. Dit betekent een milde uitwendige behandeling van het os coccygis (de stuit). De kortdurende mobilisatie wordt in zit uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.

Deze NIMOC is een onderdeel van de behandeling van rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn. Wanneer de stand van het os coccygis meespeelt wordt vaak gezien dat de patiënten met rugklachten niet lang kunnen staan en/of zitten, maar ook pijn hebben bij het gaan staan vanuit zit. Het komt geregeld voor dat patiënten met ernstige klachten, die soms al jarenlang aanwezig zijn, na de NIMOC behandeling veel minder klachten hebben of zelfs klachtenvrij zijn.

PTNS

Wanneer je extreem vaak moet plassen, zowel overdag als ’s nachts en wanneer je hevige aandrang voelt om te plassen dat samen kan gaan met urineverlies of onbegrepen blaas- en bekkenbodempijn kan een PTNS behandeling zinvol zijn.

PTNS staat voor Percutane (door de huid heen) Tibial (scheenbeen) Nerve (zenuw) Stimulation (stimulatie). PTNS is een vorm van neuromodulatie. Dit is een vorm van behandeling waarbij gevoelszenuwen worden geprikkeld met een elektrisch signaal waardoor de werking van bepaalde zenuwsystemen indirect beïnvloed worden.

Bij PTNS wordt het elektrisch signaal aan de lange beenzenuw (nervus tibialis) in het onderbeen net boven de binnenzijde van het enkelgewricht gegeven. Deze beenzenuw loopt door naar het onderste gedeelte van het ruggenmerg, het sacrale zenuwcentrum, van waaruit de blaasfuncties worden geregeld.

De PTNS behandeling is een veilige behandelingsmethode. Daarnaast is PTNS vrijwel pijnloos. In eerste instantie worden 12 behandelingen, één per week, gedurende een half uur gegeven. Het is belangrijk dat je geen behandelingen overslaat om het meeste effect van de behandeling te hebben. Daarna wordt de frequentie van de behandelingen afgestemd op jouw behoefte. PTNS kan meegegeven worden als thuistherapie.

Bij zwangere vrouwen wordt de behandeling afgeraden. Indien je een pacemaker hebt, mag je ook niet met PTNS behandeld worden.

Hoe kan ik jou helpen?

Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Vul dan onderstaand contactformulier in en ik kom zo snel mogelijk bij je terug.