Ik heb ontlastingsklachten
Gewoon naar het toilet gaan om te ontlasten. Het lijkt zo gewoon, maar voor veel mensen is dit een terugkerend probleem. Bekkenfysiotherapie kan effectief zijn bij de behandeling van ontlastingsproblemen. Deze problemen kunnen variëren van moeite met het beheersen van de darmfunctie tot onvrijwillig verlies van ontlasting.
Mogelijke oorzaken van darmklachten: prikkelbare darmsyndroom (PDS), Inflammatory Bowel Disease (IBD) waaronder ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, aambeien, diverticulitis of fissuren. Maar ook zonder duidelijke reden kunnen darmklachten ontstaan.
Ontlastingsverlies
Ontlastingsverlies, ook wel fecale incontinentie (FI) is het onvrijwillig verlies van vloeibare of vaste ontlasting. Er kan dus sprake zijn van ongewild verlies van ontlasting of windjes. Dit kan een grote impact hebben op het sociale leven en dus jouw kwaliteit van leven. Ontlastingsverlies kan ontstaan door verschillende oorzaken:
- Obstipatie
- Diarree
- Verminderde bekkenbodemfunctie
- Verkeerd toiletgedrag
- Zenuwschade
- Verzakking/prolaps
- Neurologische aandoeningen
- Voeding
- Psychologische factoren
- Medicatie
- Leeftijd
Obstipatie
Obstipatie, ook wel bekend als constipatie, is een veelvoorkomend darmprobleem dat wordt gekenmerkt door moeilijke, onregelmatige of pijnlijke stoelgang en het onvermogen om regelmatig ontlasting te hebben. Het kan variëren in ernst van mild tot ernstig.
Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
- Voeding en vochtintake
- Lichamelijke inactiviteit
- Medicatie
- Hormonale veranderingen
- Stress en angst